سرویس های ابری چیست ؟

شاید تابه حال اصطلاح "سرویس های ابری" را شنیده باشید، اما چقدر درباره ی آن می دانید؟ به نظرتان این سرویس ها چه خدماتی را ارائه می
دهند؟

قبل از آگاهی در مورد سرویس های ابری لازم است تا با اصطلاح "فضای ابری" آشنا شویم. یکی از مهم‌ترین چالش‌های دنیای دیجیتال، ذخیره سازی اطلاعات یا Data Storage است.حجم اطلاعات تولید شده در فضای دیجیتال، هر روز و هر لحظه بیشتر می‌شود و منطقی است که راهکارهای ذخیره سازی اطلاعات دیجیتال هم به همان نسبت، رشد و توسعه پیدا کنند. شیوه‌ی سنتی ذخیره سازی اطلاعات دیجیتال، همان چیزی است که همه‌ی ما طی دهه‌ی گذشته از آنها استفاده می کردیم، مانند هارد دیسک‌ها و فلش مموری‌ها که از  رایج‌ترین ابزارهای سنتی ذخیره سازی اطلاعات دیجیتال محسوب می شدند.

در حال حاضر، ذخیره در فضای ابری یکی از ساده ترین و کم دردسرترین شیوه های موجود است. در اصل فضای ابری نیز از مجموعه ای از کامپیوترهای به هم متصل شده تشکیل شده است تا به عنوان یک سیستم واحد عمل کنند. در این حالت هر کاربر تنها با اتصال به این سیستم و بدون نصب برنامه خاصی قادر خواهد بود تا از یک یا چند سرویس مختلف استفاده کنند.

با استفاده از این قابلیت شما قادر خواهید بود تمامی اطلاعات و فایل های خود را در آن آپلود کرده و در هر زمان و هر مکان از طریق اینترنت به آنها دسترسی داشته باشید و اطلاعات خود را دانلود کرده و مجدد استفاده کنید لازم به ذکر است که این سرویس نیاز به بک آپ گیری ندارد!

باتوجه به مزایای بسیار این سرویس مانند: سهولت استفاده از آن، امنیت زیاد، ازبین نرفتن فایلها، انتقال راحت فایلها، قابلیت استفاده در هر مکان، پیش بینی می شود که تا چند سال آینده البته در صورت گسترش پهنای باند اینترنت، کلیه هارددیسک ها و فلش مموری ها جای خود را به فضای ابری بدهند.

گفتنی است که ما، ذخیره سازی ابری ایمیل‌ها را سالهاست که تجربه کرده ایم. کسانی که از سرویسهای عمومی مانند Gmail یا Yahoo Mail استفاده می‌کنند، عملاً این نوع سرویس را تجربه می‌کنند. به این صورت که ایمیلها روی یک سرور مرکزی (Central Mail Server) ذخیره می‌شود و ما می‌توانیم بدون نیاز به ذخیره‌ی دائمی آنها بر روی وسایل خود، به کمک موبایل یا تبلت یا کامپیوترهای مختلف به آنها دسترسی داشته باشیم. همچنین، از معروفترین فضاهای ابری می توان Amazon Drive، iCloud و Google Drive را نام برد


 انواع فضاهای ابری به دو گروه تقسیم می شوند:

الف) Deployment

ب) Services


گروه الف شامل ۴ مورد زیر است:

۱-خصوصی: مورد استفاده برای سازمانها

۲-همگانی: عموم مردم میتوانند از آن استفاده کنند. مثل:  Dropbox

۳-هیبریدی: ترکیبی از فضای ابری خصوصی و همگانی

۴-اجتماعی: یک فضای ابری همگانی که برای استفاده تعدادی از سازمانها قرار داده میشود.



اما نوع دیگر فضای ابری، سرویس های ابری (Services) می باشند که به ۳ قسمت زیر تقسیم می شوند:

زیرساخت بعنوان سرویس (IaaS): زمانی که سرویس ارائه شده توسط کلود در برگیرنده‌ی منابع پردازشی نظیر سخت‌افزار سرور، پهنای باند شبکه، یا سیستم‌های بالانس بار باشد، در چنین حالتی گفته می‌شود که این ابر ارائه کننده‌ی زیرساخت است. یک نمونه‌ی شناخته شده از این نوع، سرویس‌های وب آمازون است.

پلتفرم بعنوان سرویس (PaaS): هنگامی که یک ابر، به ارائه‌ی محیطی می‌پردازد که کاربران می‌توانند از آن به منظور توسعه‌ی نرم‌افزاری بهره ببرند، آنچه ارائه شده را پلتفرم می‌نامیم. چنین سرویسی برای کاربرانی که قصد دارند تنها بر روی توسعه‌ی حقیقی برنامه تمرکز کرده و مجبور نباشند بار سنگین مدیریت و پیکربندی مسائل سخت‌افزاری و نرم‌افزاری سیستم میزبان را که موجب فعالیت ابر می‌شود بر دوش بکشند بسیار مناسب است. می‌توان سرویس Force.com را نمونه‌ای از این دسته نامید.

نرم‌افزار بعنوان سرویس (SaaS): در این دسته که متداول‌ترین مورد محسوب می‌شود، سرویس ارائه شده توسط ابر، مبتنی بر اعطای دسترسی به کاربران عمومی به نرم‌افزارها و برنامه‌هایی است که بر روی آن ابر منزل گزیده‌اند. نمونه‌های مطرح این دسته را می‌توان با نام‌هایی نظیر جیمیل، بیس‌کمپ و نت‌فلیکس یادآور شد.

در نهایت اگر کمی به خدماتی که فضای ابری ارائه می کند فکر نمایید، متوجه می شوید که در سال های پیش رو به طرز عجیبی به این نوع سرویس ها وابسته خواهیم شد. پس لازم دانستیم این اطلاعات را با شما در میان بگذاریم تا بتوانید به صورت مفیدتری از آن استفاده نمایید